Monthly Archives: Ιανουάριος 2017

0 3975

Οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος, το οποίο σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής.

Η έρευνα συμπεριέλαβε 1.500 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού το 1996 και το 1997 και παρακολουθήθηκαν επί σχεδόν 20 χρόνια.

Οι γυναίκες ρωτήθηκαν για τις διατροφικές συνήθειές τους μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και 5 χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη αρκετούς παράγοντες και χώρισαν τις ασθενείς σε κατηγορίες ανάλογα με τις ποσότητες, το είδος κρέατος και τη συχνότητα που το κατανάλωναν.

Μετά από 18 χρόνια, διαπίστωσαν ότι περίπου 600 γυναίκες είχαν πεθάνει. Οι 237 λόγω της ασθένειάς τους.

Healthcare medicine and breast cancer awareness concept. Closeup pink ribbon on stethoscope.
Healthcare medicine and breast cancer awareness concept. Closeup pink ribbon on stethoscope.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ψητού στα κάρβουνα ή καπνιστού κρέατος, είχαν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία πριν τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Όσες συνέχιζαν όμως να καταναλώνουν κρέας, μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο, μετά τη διάγνωση του καρκίνου στο μαστό, διέτρχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν.

Σύμφωνα με τη Marilie Gammon από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, το ψητό, καπνιστό και μαγειρεμένο σε υψηλές θερμοκρασίες κρέας παράγει καρκινογόνες ουσίες.

Είναι η πρώτη έρευνα που συνδέει την κατανάλωση ψητού και καπνιστού κρέατος με τη θνησιμότητα λόγω καρκίνου του μαστού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute.

0 3029

Ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του μαστού μετά από μια αποβολή είναι ιδιαίτερα αυξημένος κατά τη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο.

Σύμφωνα με γαλλική μελέτη οι αλλαγές που επέρχονται στα κύτταρα του γυναικείου στήθους έπειτα από μια πρώτη επιτυχημένη κύηση έχει αποδειχθεί ότι παράσχουν επαρκή προστασία από τον καρκίνο του μαστού, κάτι που ισχύει όταν η πρώτη κύηση είναι αποτυχημένη.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές υπέβαλαν σε παρακολούθηση περίπου 92.000 γυναίκες, ηλικίας από 40 έως 65 ετών, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες της κύησης τους αλλά και άλλους δημογραφικούς παράγοντες.

Στη συνέχεια οι ερευνητές κατέγραψαν τον αριθμό των γυναικών που προσβλήθηκαν από καρκίνο του μαστού.

Losing pregnancy miscarriage or baby loss as a spontaneous abortion or death of an unborn child as a medical concept for losing a pregnancy as a human fetus inside a woman uterus being erased by a pencil with 3D illustration elements.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι από το σύνολο των γυναικών, το 22,1% είχαν υποβληθεί σε διακοπή της κύησης και το 23% είχαν αποβάλλει.

Ενώ για άγνωστους λόγους, οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε δύο διακοπές κύησης διέτρεχαν κατά 25% μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο μαστού, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν αποκτήσει παιδιά και είχαν μία ή περισσότερες αποβολές.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το φαινόμενο οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως την έκθεση σε χημικές ουσίες ή ακτινοβολία καθώς και σε γενετικές ανωμαλίες.

Τέλος, ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του μαστού έπειτα από μια αποβολή ήταν ιδιαίτερα αυξημένος κατά τη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο. Αν μάλιστα ο αριθμός των αποβολών ήταν μεγαλύτερος των τριών, το ποσοστό κινδύνου άγγιζε το 50%.

Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η όποια προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του μαστού δεν φαίνεται τελικά να αποκτάται κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/story/351769/karkinos-toy-mastoy-o-rolos-ton-apovolon

0 3178

Πολλές γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: εντοπίζουν κάποιον όγκο στο στήθος τους που δεν υπήρχε πριν…

Ωστόσο, ένα ογκίδιο δεν είναι το μόνο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1 στις 6 γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού αναφέρουν πρώτα κάποιο σύμπτωμα που δεν είναι όγκος στο στήθος.

Δείτε τέσσερα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού αλλά δεν είναι κάποιο εξόγκωμα.
* Αν παρατηρήσετε αλλαγές στο δέρμα του στήθους, όπως ένα «μπάλωμα» με τραχιά επιφάνεια ή φολίδες και πιο σκληρό από το υπόλοιπο ή κάποιο βαθούλωμα, συμβουλευτείτε γιατρό.
* Μερικές φορές ένα ογκίδιο που βρίσκεται κάτω από το δέρμα δεν γίνεται αντιληπτό με την ψηλάφηση. Μπορεί όμως να αλλάξει το σχήμα ή το μέγεθος του στήθους. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο, σύμπτωμα για το οποίο παραπονιέται περίπου το 6% των γυναικών.
* Ένα άλλο, λιγότερο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού είναι η αντιστροφή της θηλής, δηλαδή η θηλή του στήθους γυρίζει προς τα μέσα. Αυτό οφείλεται σε κάποια μάζα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του στήθους και αλλάζει το σχήμα του.
* Οι εκκρίσεις από τις θηλές που δεν είναι μητρικό γάλα, τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με καρκίνο. Είναι όμως σημαντικό να δείτε αμέσως γιατρό, ειδικά αν οι εκκρίσεις συμβαίνουν χωρίς να αγγίζετε ή να πιέζετε τις θηλές σας, αν έχουν αίμα ή εντοπίζονται μόνο στον ένα μαστό.

Πηγή: http://www.mothersblog.gr/mathe-ki-ayto/item/42117-karkinos-mastoy-enimerotheite-gia-ta-simadia-egkairos

0 4629

Το να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε πρέπει να γίνει βασικός στόχος για το 2017, αλλά όχι μόνο για λόγους αδυνατίσματος, όπως, ίσως, νομίζετε.

Σύμφωνα με έρευνα για την ζάχαρη από το Κέντρο Καρκίνου Anderson του πανεπιστημίου του Τέξας, τα υψηλά επίπεδα διαιτητικής ζάχαρης (δηλαδή εκείνης που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής) στην τυπική “δυτική διατροφή” αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκινικών όγκων στον μαστό, οι οποίοι τείνουν στην συνέχεια να κάνουν μετάσταση στους πνεύμονες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ειδικά η φρουκτόζη, που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές επεξεργασμένες τροφές, “ενθαρρύνει” την αύξηση των όγκων και συμβάλλει στην εξάπλωσή τους.

Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την διαιτητική ζάχαρη με διάφορους τύπους καρκίνου, σύμφωνα με το Κέντρο Καρκίνου Dana Farber, ενώ και άλλες μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της ζάχαρης και της φλεγμονής στον οργανισμό, που μπορεί με την σειρά της να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου.

“Αυτή η μελέτη διερεύνησε την επίδραση της διαιτητικής ζάχαρης στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων στους αδένες του μαστού σε ποντίκια πειραματόζωα, ενώ μελετήθηκαν και οι επιμέρους μηχανισμοί που μπορεί να οδηγούν στην ανάπτυξη των όγκων”, ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Lorenzo Cohen, καθηγητής στο Κέντρο Καρκίνου Anderson, και πρόσθεσε: “Διαπιστώθηκε ότι η ζάχαρη και ειδικά η φρουκτόζη, ήταν υπεύθυνη για τη διευκόλυνση της μετάστασης των υπαρχόντων καρκινικών όγκων στους πνεύμονες καθώς και για την αύξηση των ενζύμων 12-LOX και 12-ΗΕΤΕ τα οποία ευνοούν την διόγκωση των καρκινικών όγκων στον μαστό”.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Research.

Πηγή:http://www.iatropedia.gr/diatrofi/erevna-sok-i-zachari-stin-diatrofi-syndeetai-me-dyo-typous-karkinou/48835/